Shopping i Malmö

Malmö har ett rikt utbud av shopping, allt ifrån inspirerande designbutiker och unika småbutiker till stora köpcenter och klädkedjor. I Malmö kan du ena dagen strosa längs den kilometerlånga gågatan genom stan och nästa dag kan du ta tåget söderut till Nordens största köpcentrum, Emporia. Malmö var den första stad i Sverige att bli en Fair Trade City och det ekologiska tänket avspeglas också i stadens shoppingutbud. Det finns ovanlig många butiker som säljer ekologiska, rättvisemärkta och/eller närproducerade produkter och det finns också många caféer, restauranger och till och med skönhetssalonger som har satsat på ett hållbart koncept.

Butikerna längs Gågatan

I kvarteren från Stortorget till Gustav Adolfs torg kan man hitta många caféer, märkesklädesbutiker, småbutiker och inredningsbutiker. Tiger of Sweden och Filippa K blandas med butikskedjor som Zara och Lindex. På tvärgatorna Baltzarsgatan och Skomakaregatan kan man hitta mer personliga butiker, bland annat med kläder från nordiska designer. Flertalet inrednings- och möbelvaruhus ligger också längs denna sträcka, till exempel Larsson Furniture, Bolia, Norrgavel och Svenssons i Lammhult. Precis där gågatan övergår i Gustav Adolfs torg finns en shoppinggalleria som heter Hansa och där finns ett fyrtiotal modebutiker. Om man istället går gågatan från Södertull till Triangeln finns det också gott om kläd-, sko- och inredningsbutiker att titta i. Det finns också caféer och restauranger samt flertalet vintagebutiker och designbutiker. Så småningom kommer man till Triangeln, en galleria med hela 140 butiker och restauranger. Från Triangeln kan man också ta sig vidare till det stora köpcentrumet Emporia, eller bege sig mot Möllevångstorget där det finns mycket spännande att titta på och köpa. Där finns bland annat mat från världens alla hörn, unika och personliga småbutiker och flertalet secondhandbutiker.

Emporia köpcentrum

Emporia köpcentrum är ett av Nordens absolut största köpcentrum. Varje dag har köpcentret hela 25 000 besökare i genomsnitt. Totalt rymmer Emporia drygt 200 butiker uppdelat i tre stora våningsplan. Med tanke på det stora antalet butiker så kan man verkligen handla det mesta man behöver på Emporia. Det går att handla möbler, kläder, inredningsdetaljer, skor, smink, presentartiklar, böcker, mobiltelefoner och mycket, mycket annat i de olika butikerna. Vill man ta en shoppingpaus kan man fika på något av caféerna, äta en bit mat på någon av restaurangerna, fixa naglarna, klippa håret eller åka upp till den imponerande takterrassen med sin spektakulära vy. Emporia ligger i den nybyggda stadsdelen Hyllie och med tåg från Malmö Centralstation eller Triangeln tar det bara några minuter att ta sig dit från de centrala delarna av staden. Emporia har vunnit pris som bästa köpcentrum i en arkitekttävling och har också blivit internationellt uppmärksammat genom åren.

Svågertorp

Två kilometer söderut från centrala Malmö hittar man ett område som heter Svågertorp. Där kan man hitta populära varuhus för möbler, hemelektronik och byggvaror, så som Ikea, Jula, Biltema, K-Rauta, Bauhaus och Ilva. IKEA-varuhuset i Svågertorp är världens tredje största IKEA-varuhus.