Sevärdheter i Malmö

Malmö har gott om sevärdheter för alla smaker. Det som först utmärker staden är kanske dess historiska byggnader och arkitektur. Många av stadens välbevarade historiska byggnader finns i kulturkvarteret S:t Gertrud. Ett exempel är Thottska huset, som är Malmös äldsta bevarade korsvirkeshus från mitten av 1500-talet. Ett annat exempel är S:t Petri kyrka som dels är intressant för sin anrika ålder ända från 1300-talet, men dels också för att kyrkan stolt kan visa upp norra Europas största altaruppsats. Malmö hade under 1500-talet ett av Nordens största salutorg, Stortorget, där man kunde handla precis allt som man kunde tänka behöva i vardagen. Idag finns flertalet av de ursprungliga husen kvar sedan den tiden, till exempel Jörgen Kocks hus. När inte Stortorget längre räckte till som handelsplats växte Lilla torg fram strax intill. Även där finns flera gamla hus bevarade, till exempel Hedmanska gården.

Parker och stränder i Malmö

Malmö kallas ofta för Parkernas stad och det finns gott om olika slags parker att besöka för att njuta av en stunds avslappning i grönskan. Några av de mest populära parkerna är Slottsparken, Folkets Park, Pildammsparken och Kungsparken. Malmö har också en betydande närhet till vatten och långa stränder. Ribersborgsstranden, Sibbarpstranden, Klagshamnsstranden och Scaniabadet tillhör de mest populära stränderna som alla är väl värda ett besök.

Turning Torso

Vid ett besök i Malmö är det förstås ett måste att se Turning Torso. Få byggnader i den svenska historien har skapat sådan debatt som den vridna byggnaden Turning Torso. Det är Nordens högsta skyskrapa med sina 190 meter över marken och byggnaden vrider sig alltså 90 grader från basen upp till toppen. Turning Torso ligger i Västra Hamnen som också har många andra intressanta saker som lockar såväl turister som stadsbor, till exempel Stapelbäddsparken som med sin åkyta på 2000 kvadratmeter är en av Europas största skejtanläggningar, men också Boulderparken som är Nordens enda klätterpark med klippblock.

Öresundsbron

Bron är kanske inte mycket av en sevärdhet. Men bron har verkligen skapat en enorm betydelse för Malmö som stad. Tack vare bron kan man numera besöka Köpenhamn inom bara en kort stund, och därmed får man också möjlighet att upptäcka en helt annan stad i ett annat land efter bara en kort restid.

Museer i Malmö

Eftersom Malmö har en lång och intressant historia är det kanske inte så konstigt att staden också har många spännande museer som kan berätta om historien. Här finns allt från museet på Malmöhus slott där man kan lära sig om stadens historia till Moderna Museet där man kan titta på modern konst. Vid Malmöhus slott hittar man också det stora Akvariet och ett tekniskt museum som inhyser ett 800 kvadratmeter stort experimentarium. Slottet, som är Nordens äldsta bevarade renässansslott, är förstås också en sevärdhet i sig.

Möllevångstorget

I Malmö finns omkring 175 länder representerade, vilket märks framförallt på Möllevångstorget och dess omgivande kvarter. Besök de små internationella livsmedelsaffärerna och restaurangerna, njut av atmosfären och låt dig smaka av mat från världens alla hörn.