Resa till Malmö

Resa till MalmöRedan när Malmö anlades som stad var ett av dess syften att staden skulle fungera som kommunikationspunkt mellan Lund och Köpenhamn. Det har vi nytta av idag eftersom det är så enkelt att bege sig till Malmö, oavsett varifrån man kommer och oavsett vilket färdmedel man föredrar att använda sig av. Eftersom det finns så många kommunikationsmöjligheter till och från Malmö, så många olika sätt att ta sig till staden och så många olika bolag som trafikerar sträckorna till Malmö så är det dessutom lätt att få billiga resor till Malmö.

Sveriges motorvägstätaste område

Kommer man till Malmö via bil kan man åka via E6, E20, E22, E65, Riksväg 11 och Länsväg 101. Området runt Malmö är Sveriges motorvägstätaste område. Faktum är att E22 som går mellan Malmö och Lund också är Sveriges äldsta motorväg. Med E20 kan man åka från Köpenhamn, via Öresundsbron, och till Malmö.

Järnvägsknutpunkten Malmö

Man kan också komma till Malmö med tåg. Öresundsbron är både en bil- och in järnvägsbro som förbinder Malmö med Köpenhamn. Malmö utgör också start- och ändpunkt för Södra stambanan. Från Malmö Centralstation avgår tåg till bland annat Köpenhamn-Helsingör, Kalmar, Göteborg, Karlskrona, Stockholm, Duved och Berlin. Det finns också många lokaltåg som går mellan Skånes orter i det så kallade Pågatågskonceptet. Mellan åren 2005 och 2010 byggdes Citytunneln i Malmö. Tunneln har medfört att tåg kan passera staden utan att vända. I samband med bygget färdigställdes också två nya stationer, varav en underjordisk station vid Triangeln.

Flyga till Malmö

Sveriges tredje största stad kan självklart också nås via flyg. Malmö Airport, eller Sturups flygplats som den ofta kallas, ligger belägen ungefär 28 kilometer från centrala Malmö. Där kan man åka såväl inrikes som utrikes och det finns även chartertrafik till och från många semesterorter. För såväl inrikes- som utrikesflyg kan man också använda sig av Köpenhamns flygplats Kastrup. Den nås snabbt och bekvämt med Öresundståg endast 20 minuter från Malmö centralstation.

Kommunikationer inom staden

Det finns inte bara bra kommunikationer till och från Malmö, utan även bra kommunikationer inne i själva staden. Lokaltrafiken i Malmö startade redan 1887 i form av hästspårvägstrafik. Elva år senare kompletterades hästspårvägstrafiken med en hästomnibusslinje. År 1905 däremot kommunaliserades spårvägen och då bildades också Malmö Stads Spårvägar. Omedelbart började man då att förbereda övergången till elektrisk drift. I februari 1907 togs de sista hästspårvagnarna slutligen ur trafik. Spårvägstrafiken varade dock inte så länge i Malmö. År 1929 hade Malmö Stads Spårvägar börjat driva busstrafik och efterhand försvann spårvägslinjerna och ersattes av busstrafik istället. Idag heter Malmö Stads Spårvägar istället Malmö Lokaltrafik.

Populär cykelstad

Malmö är också en populär cykelstad. Det finns 410 kilometer cykelvägar i staden och idag görs 30 procent av resorna inom Malmö med just cykel. För några år sedan, 2013, blev Malmö utsedd till världens sjunde bästa cykelstad av The Copenhagenize Index som listat de mest cykelvänliga städerna runt om i världen. Samtidigt visade det sig att Malmö under åren 2006 och 2007 var Sveriges farligaste cykelstad.